Domácí sýr
![Domácí sýr](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/10/100427/09/j80363.jpg)
Potřebné ingredience
4 l čerstvého mléka, 8 lžic kyšky (může se použít i bílý jogurt s živou kulturou), syřidlo
Postup přípravy
Na těchto stránkách najdete zajímavé rady a recepty na různé sýry http://jaknato.webpark.cz/HTML/Index.html
Tady je video postup. Skládá se ze 3 dílů http://www.youtube.com/watch?v=i7SlwZH8mDY&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=dfocJK1nPSU&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=h75iEv4NrR4&feature=related
z 4 l je cca 650 g sýra
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/100427/09/k109986.jpg)
mám dva druhy syřidla. Mě se víc osvědčilo syřidlo v levo. Rychlej se po něm mléko srazí a i chuťově je sýr pro mě lepší. Kyška se dává do mléka, kvůli tzv. zaočkování mléka, aby lépe reagovalo na syřidlo. Dá se koupit i speciální směs na zaočkování mléka, ale proč kupvat drahou směs, když tu samou práci udělá i kyška, jogurt nebo zakysaná smetana. Mně se nejvíc osvědčila kyška. Sýr má pak lahodnou chuť
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/100427/09/k109987.jpg)
forma na vylisování sýru. Udělala jsem si z kelímku, který jsem provrtala hřebíkem z vnitřní strany, aby vnitřek byl hladký. Forma se dá koupit, ale na co utrácet :) Sýr jde dělat i bez formy. Jenom se scedí do plachetky, vymačká se syrovátka a nechá se přes noc vykapat.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/100427/09/k109988.jpg)
ještě ze vnitř
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/100427/09/k109989.jpg)
Mléko na výrobu sýrů se nepřevařuje. Zahřeje se jen cca na 30 stupňů, přidá se na každý litr cca 2 lžíce kyšky. Zamíchá se to a mléko se nechá 45 minut zaočkovat. Zatím si nachystám do trochy vody na každý litr 1 kapku syřidla. Po těch 45 minutách, vleji syřidlo s vodou do mléka, pořádně rozmíchám a už s tím nehýbu a nechám syřidlo pracovat cca 1 hod.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/100427/09/k109990.jpg)
Po cca hodině zkusím trošku nahnout hrnec a vidím, že mléko už má pudikovou konzistenci. Poznáte to také tak, že do hmotý strčíté prst a po tažení prstu vám hmota praskne
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/100427/09/k109991.jpg)
sýřeninu nakrájím velkým nožem na čtverečky a pak ještě jednou na menší
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/100427/09/k109992.jpg)
takhle to vypadá
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/100427/09/k109994.jpg)
pak metličkou rozmíchám směs na drobné zrnka. Může se použít i vlastní ruka a mačkavou technikou rozmělňujeme zrno
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/100427/09/k109995.jpg)
nebojte se toho, že je to taková divná směs
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/100427/09/k109996.jpg)
:)
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/100427/09/k109997.jpg)
scedíme část syrovátky a do sýřeniny přidáme asi 60 % horké vody asi 80 stuňů, z odebrané syrovátky. Musíme pořád míchat, jinak se nám zrno slepí a není to dobré
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/100427/09/k109999.jpg)
po 45 minutách zkusím, jak zrno drží tvar, když ho zmáčknu v dlani. Drží, tak ho můžu buď scedit do plachetky nebo dát do formy lisovat
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/100427/09/k110000.jpg)
sýr ve formě před lisováním
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/100427/09/k110001.jpg)
přeložím přes sýr jednu stranu utěrky a dám pevné kolečko, kvůli tomu, aby byl sýr rovný. Já jsem použila tácek pod svíčku :) Zabalíme.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/100427/09/k110003.jpg)
zatížíme např. sklenkou s vodou. Já jsem využila syrovátku, kterou já už nevyužívám. Někdo ji rád pije. Necháme asi 20 minut lisovat, aby se ze sýru dostalo co nejvíc syrovátky
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/100427/09/k110004.jpg)
po 20 minutách rozbalím sýr a vytáhnu z formy
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/100427/09/k110005.jpg)
jelikož nemá sýr ještě hezký tvar, musí se dát opět do formy střeapatou stranou dolů.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/100427/09/k110006.jpg)
zatlačí se do formy a opět se nějakou dobu lisuje
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/100427/09/k110007.jpg)
Takhle vypadá sýr po vylisování z formy. Sýr je potřeba ještě nasolit. Já si připravím solnou lázeň. Do 1 litru vody dám asi 3- 4 lžíce soli. Sůl musí být rozpuštěná, dám do ní sýr a nechám přes noc v lednici nasolit.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/100427/09/k110008.jpg)
Sýr se dá jíst už další den. Ale daleko lepší je ho nechat v lednici uležet, aby se hezky sůl dostala až do středu, pak nemá sýr chybu. Je to lahůdka.
Nelekejte se prvních nezdarů. Mě se sýr povedl až na 4 pokus :) učený z nebe nespadl
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/100427/09/k110010.jpg)
Tenhle sýr jsem nechala v solném roztoku při pokojové teplotě a sýr byl pak hezky lesklý :)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![:)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![:(](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/5.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/071005/21/b36932-1191613387.jpg)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/121025/17/b70657-1351178216.jpg)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![*-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/25.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/130304/20/b165593-1362425795.jpg)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/101215/22/b104322-1292449365.jpg)
![(smich)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/88.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/101123/14/b57484-1290520764.jpg)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/120326/15/b27013-1332767871.jpg)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/110305/14/b132621-1299330588.jpg)
![:-o](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/6.gif)
![:-o](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/6.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/090312/14/b90088-1236863018.jpg)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/080902/19/b126166-1220377772.jpg)
![:-$](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/12.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/120326/15/b27013-1332767871.jpg)
![:)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![(L)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/080902/19/b126166-1220377772.jpg)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/110130/09/b157696-1296374660.jpg)
![:-D](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/2.gif)
![,-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/18.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/120326/15/b27013-1332767871.jpg)
![:)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![(L)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)